utorok 1. mája 2012

Apríl 2012

V apríli začala Slovenská televízia vysielať reality šou s názvom Trieda 9.A. Nejde však o typickú reality šou, aké môžeme sledovať na slovenských i zahraničných komerčných kanáloch. Trieda 9.A je dokumentárna reality šou a naša verejnoprávna televízia zakúpila tento formát zo Škandinávie, kde sa tešil vysokej sledovanosti a priaznivým ohlasom od divákov.

Prvé časti nedosiahli sledovanosť, akú by RTVS očakávala, avšak zmena vysielacieho času a lepšia propagácia pomohli. Prvú časť vysielala Jednotka v čase, keď na Markíze bežala reality šou Farma a tá dosiahla sledovanosť asi 10-krát vyššiu. Čo je podľa mňa dosť smutné, pretože niečo to ukazuje o slovenských divákoch. Nevidel som síce ani jednu časť Farmy, avšak z toho, čo som mal možnosť počuť, či vidieť v ukážkach, ma táto reality šou vôbec neoslovila. Vulgárne hádky niekoľkých ľudí zatvorených na jednom mieste a zábery, ktoré narúšajú súkromie aj pri činnostiach, ktoré každý robí radšej za zavretými dverami, by podľa mňa nemali byť najsledovanejším večerným programom. Hlavne nie, ak ostatné televízie ponúkajú alternatívu, ktorá je na vyššej úrovni.

Trieda 9.A je kvalitne spracovaný dokument o triede deviatakov z Haliče, ktorí sa pripravujú na Testovanie 9 a na čas filmovania ich učiteľov nahradili učitelia z prestížnejších škôl, ktorí sa naplno venujú svojmu povolaniu.

Ako vraví programový riaditeľ STV Andrej Miklánek: „Je to iné ako ponuka na komerčnejších programoch, toto núti človeka rozmýšľať.“ Tento projekt nás núti rozmýšľať o tom, v akom stave je naše školstvo. Myslím si, že veľmi dobre a neskreslene nastavuje zrkadlo našim učiteľom, žiakom, ale aj rodičom. Z tohto dokumentu sa môžeme veľmi veľa naučiť a to práve v čase, keď každý nový minister školstva príde s myšlienkou na zmenu v školskom systéme.
Marián Opiela III.E

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára