nedeľa 6. novembra 2011

Október 2011

„Zvoliť v októbri vládu, to je také Poľské.

Ale nechať v októbri vládu padnúť, to je Slovenské.“

Tento vtip som minule našiel na internete. Ide o napodobnenie reklamy na jedno slovenské pivo. Avšak tieto dve vety úplne vystihujú dianie v dvoch susedných krajinách v mesiaci október.

Nechcem sa pozastavovať nad tým, aký bol skutočný dôvod pádu našej vlády, pretože by to boli iba dohady, bez akýchkoľvek dôkazov. Minulosť už aj tak nezmeníme. Mňa viac zaujíma prítomnosť a budúcnosť. Už onedlho, sobotu 10. marca 2012, budú predčasné voľby. Do volieb bude kandidovať mnoho politických strán, koho z nich si vyberieme? Necháme sa inšpirovať rozhodnutím susedného poľského národa?

9. októbra sa konali voľby u našich severných susedov. Voľby vyhrala stredopravicová strana s názvom Platforma Obywatelska pod vedením Donalda Tuska, ktorá získala takmer 40% hlasov. Takmer 30% podiel hlasov získala pravicová strana Jarosława Kaczyńského, brata bývalého prezidenta, ktorý tragicky zomrel pri páde lietadla, s názvom Prawo i Sprawiedliwość. Čo však mňa prekvapuje najviac, je, že ľavicová strana Ruch Palikota s lídrom Januszom Palikotom získala 10% hlasov.

Nečakal som, že národ o ktorom sa v učebniciach píše, že vyše 90% obyvateľov sa hlási ku kresťanstvu, dá 10% hlasov strane, ktorá chce zrušiť náboženstvo na štátnych školách a dotácie cirkvám, legalizovať potraty a marihuanu, povoliť homosexuálne manželstvá a podporuje myšlienky, ktoré sú nielen nekresťanské, ale často krát aj v rozpore s morálkou a dobrými mravmi. Je smutné, že už po necelých siedmich rokoch od smrti a len niekoľkých mesiacoch po blahorečení Jána Pavla II. sa z Poľska vytráca jeho duch, ktorý zjednocoval Poliakov v kresťanstve. Dovolím si tvrdiť, že výsledok týchto volieb by sa mu nepáčil.

My na Slovensku sme tu už mali podobnú stranu, ktorá si tiež získala vysokú podporu zväčša mladých ľudí. Máme šťastie, že nestihla presadiť podobné nezmyselné zákony. Veď do krajiny, kde sa stále väčšina ľudí (vyše 60%) hlási ku kresťanstvu, takéto zákony nepatria. Zaujímalo by ma, prečo strany, ktoré sa takto prezentujú získajú väčšinou podporu mladých ľudí. Bude to tým, že niektorí mladí ešte stále neobjavili zmysel života, ktorý by ich dostatočne napĺňal? To by už však bolo na dlhšiu diskusiu...

Marián Opiela III.E

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára