streda 30. novembra 2011

November 2011


Takéto titulky sa objavili v prešovskom denníku Korzár tento mesiac. V mesiaci, v ktorom naša škola oslavuje 50. výročie a pri tejto príležitosti si pripravila veľké kultúrne predstavenie s názvom Benefičný koncert GJAR.

Benefičný koncert sa na GJAR stal tradíciou, koná sa pravidelne už niekoľko rokov. Minulý školský rok však bol výnimkou, pretože sa potrebovala škola pripraviť na ešte výnimočnejší Benefičný koncert. V čom spočívala výnimočnosť tohtoročného koncertu?

Predovšetkým preto, že GJAR je už 50 rokov najlepším gymnáziom v Prešove a preto oslavy musia byť rovnako veľkolepé. Žiaci aj profesori, absolventi ale aj iní priatelia školy sa už niekoľko mesiacov poctivo pripravovali na tento deň. Na 30. november 2011. Keďže záujem o toto predstavenie bol väčší ako kapacitné možnosti DJZ, koncert bol rozdelený na dve časti. Prvá sa začala o 13:00 a sálu divadla naplnili súčasní žiaci a študenti tohto gymnázia. Určite to nebola generálka, ale povedal by som, že predpremiéra. Pretože hlavná časť sa začala o 18:00 a bola určená pre širokú verejnosť, teda rodičov našich žiakov, bývalých pedagogických i nepedagogických zamestnancov a hlavne absolventov GJAR, ktorí sa rozpŕchli po svete a obsadili vedúce pozície. To je dôvod, prečo je GJAR najlepším gymnáziom. Lebo toto „dolné gymko“ nielen vzdeláva svojich študentov v prírodovedných a humanitných predmetoch, ale vychováva osobnosti a pripravuje ľudí na život. Vedie nás k samostatnosti, učí nás, aby sme si vždy dokázali vytvoriť vlastný názor a núti nás vždy rozmýšľať. Pretože toto sú vlastnosti úspešných ľudí a GJAR dokazuje, že jeho absolventi môžu byť vzormi v tejto oblasti.

Program, ktorý si pripravili všetci účinkujúci bol úžasný a určite hodný takto významnej udalosti. V duchu rozprávky Tisíc a jednej noci sme sa preniesli celým benefičným koncertom. Zaspomínali sme si pritom na celých 50 rokov existencie našej školy, na študentské časy súčasných profesorov. V krátkych video dokrútkach nás pozdravili zahraniční lektori, ktorí na našej škole učili, ale ani absolventka GJAR Katarína Knechtová na svoju strednú školu nezabudla a hoci nemohla prísť osobne, aspoň takto pozdravila všetkých, ktorí dennodenne navštevujú túto školu a zaželala nám ešte veľa úspechov. Hlavným bodom programu však bolo veľmi očakávané číslo, ktoré si pripravoval náš učiteľský zbor dlhé týždne po vyučovaní. Ich námahu sme ocenili obrovským potleskom a niekoľkonásobným standing ovation. Samozrejme nesmel pri tom chýbať ani náš riaditeľ. Všetci učitelia pri tomto tanci omladli najmenej o 20 rokov.



Po dňoch ako bol ten dnešný nemôžem konštatovať iné, iba že som veľmi vďačný, že mám možnosť študovať na najúžasnejšej škole. GJAR k výročiu prajem veľa úspechov a kvalitný kolektív žiakov i učiteľov. Už teraz sa teším na Benefičný koncert o ďalších 50 rokov.
Marián Opiela III.E

nedeľa 6. novembra 2011

Október 2011

„Zvoliť v októbri vládu, to je také Poľské.

Ale nechať v októbri vládu padnúť, to je Slovenské.“

Tento vtip som minule našiel na internete. Ide o napodobnenie reklamy na jedno slovenské pivo. Avšak tieto dve vety úplne vystihujú dianie v dvoch susedných krajinách v mesiaci október.

Nechcem sa pozastavovať nad tým, aký bol skutočný dôvod pádu našej vlády, pretože by to boli iba dohady, bez akýchkoľvek dôkazov. Minulosť už aj tak nezmeníme. Mňa viac zaujíma prítomnosť a budúcnosť. Už onedlho, sobotu 10. marca 2012, budú predčasné voľby. Do volieb bude kandidovať mnoho politických strán, koho z nich si vyberieme? Necháme sa inšpirovať rozhodnutím susedného poľského národa?

9. októbra sa konali voľby u našich severných susedov. Voľby vyhrala stredopravicová strana s názvom Platforma Obywatelska pod vedením Donalda Tuska, ktorá získala takmer 40% hlasov. Takmer 30% podiel hlasov získala pravicová strana Jarosława Kaczyńského, brata bývalého prezidenta, ktorý tragicky zomrel pri páde lietadla, s názvom Prawo i Sprawiedliwość. Čo však mňa prekvapuje najviac, je, že ľavicová strana Ruch Palikota s lídrom Januszom Palikotom získala 10% hlasov.

Nečakal som, že národ o ktorom sa v učebniciach píše, že vyše 90% obyvateľov sa hlási ku kresťanstvu, dá 10% hlasov strane, ktorá chce zrušiť náboženstvo na štátnych školách a dotácie cirkvám, legalizovať potraty a marihuanu, povoliť homosexuálne manželstvá a podporuje myšlienky, ktoré sú nielen nekresťanské, ale často krát aj v rozpore s morálkou a dobrými mravmi. Je smutné, že už po necelých siedmich rokoch od smrti a len niekoľkých mesiacoch po blahorečení Jána Pavla II. sa z Poľska vytráca jeho duch, ktorý zjednocoval Poliakov v kresťanstve. Dovolím si tvrdiť, že výsledok týchto volieb by sa mu nepáčil.

My na Slovensku sme tu už mali podobnú stranu, ktorá si tiež získala vysokú podporu zväčša mladých ľudí. Máme šťastie, že nestihla presadiť podobné nezmyselné zákony. Veď do krajiny, kde sa stále väčšina ľudí (vyše 60%) hlási ku kresťanstvu, takéto zákony nepatria. Zaujímalo by ma, prečo strany, ktoré sa takto prezentujú získajú väčšinou podporu mladých ľudí. Bude to tým, že niektorí mladí ešte stále neobjavili zmysel života, ktorý by ich dostatočne napĺňal? To by už však bolo na dlhšiu diskusiu...

Marián Opiela III.E

Prvý príspevok

Dobrý večer prajem.

Tento príspevok znamená, že môj nápad dostal konkrétnu podobu.

O čo ide? No predsa o vznik tohto blogu. Na hodine občianskej náuky sme dostali úlohu: každý mesiac máme napísať esej, kde sa vyjadríme k nejakej aktuálnej správe. Ja som sa rozhodol, že tieto svoje eseje budem publikovať na blogu. Ako už názov blogu naznačuje, budem sa snažiť priniesť iný pohľad na veci. Dal som si tento záväzok a budem sa ho snažiť naplniť aspoň tým, že nebudem reagovať na tie najčítanejšie správy, alebo ak by sa tak stalo, budem sa snažiť ukázať iný pohľad.

Dosť už rečí, je čas pridať prvú esej, ktorú som odosielal za mesiac október.

Ak budete mať chuť, môžete napísať komentár k pribúdajúcim príspevkom.