sobota 31. marca 2012

Marec 2012

Počas tohto mesiaca som si všimol, že v autobusoch MHD pribudli nové reklamy. Pri pohľade na typickú kombináciu, fialový papier s bielym textom, bola značka čokolády v pravom dolnom rohu takmer zbytočná. Čo ma však donútilo rozmýšľať, boli odkazy na týchto reklamách. Stálo tam: „Trúfni si uvoľniť miesto bez požiadania.“, „Trúfni si pomôcť panej s kočíkom“, „Trúfni si privítať revízorov úsmevom.“ Tieto reklamy spájal spoločný slogan: „Trúfni si na jemnosť.“

Tieto reklamy ma donútili premýšľať. Možno to vyvolalo podobnú reakciu aj u ďalších cestujúcich. Práve toto je jeden z dôvodov, prečo oceňujem túto reklamu. Núti čitateľa zamyslieť sa. Mnoho reklám už stratilo tento cieľ. Chcú len zaujať, prilákať, ale žiadne nepodporujú premýšľanie. Dokonca som sa stretol s reklamou, kde bolo napísané: „Lacnejšiu cenu nehľadajte.“ Práve v tomto období, kedy z nás médiá a predajcovia chcú mať iba ovce, ktoré bez rozmýšľania kráčajú s davom sa tu objaví reklama, ktorá vyzýva plávať proti prúdu.

Dôležité je aj posolstvo týchto reklamných sloganov. Počas ranných ciest autobusom som mal dosť času predstaviť si, ako by to vyzeralo, keby ľudia poslúchli tieto výzvy. Ihneď ako by nastúpil starší pán, mladá študentka by sa už dvíhala zo svojho miesta. Pani by nemusela dvíhať kočík sama, pretože by ju obstúpili chlapci, ktorí by jej pomohli. Revízori by nepôsobili tak prísne, pretože by nedokázali neopätovať úsmevy cestujúcich. Možno tieto predstavy znejú idylicky, nemožne, ale zdá sa mi, že ak by sa naplnili, svet by bol krajší.

Možno sa niektorým ľuďom nebude páčiť výzva: „Trúfni si na jemnosť.“ Prečo by mal byť chalan v puberte, ktorý sníva o náušničke v uchu jemný? Znie to trochu divne a neprirodzene. Avšak túto jemnosť treba chápať trochu inak. Jemný je ten chlap, ktorý využije svoju silu a mužskosť na to, aby spravil niečo dobré, aby niekomu pomohol.

To, čo oceňujem na týchto reklamách najviac, je, že tieto výzvy sú namierené na to, aby ľudia spravili niečo dobré a aby to robili nezištne, aby rozdávali lásku, ktorú prijímajú.
Marián Opiela III.E