streda 21. decembra 2011

December 2011

Tento mesiac nechcem reagovať na konkrétnu správu z tlače, aj keď si myslím, že by netrvalo dlho, kým by som našiel článok vhodný k téme. Chcem sa zamyslieť nad obdobím, ktoré teraz prežívame.

Je advent. Zajtra je posledný deň v škole, potom začnú prázdniny a Vianoce sú tu. Všetci ľudia sa správajú akosi inak ako po iné dni v roku. Čím to bude?

Silný tlak zo západu pôsobí na obchodné reťazce, nákupné strediská, televízne stanice, internet a ďalšie médiá. V podstate všade kam sa pozrieme vidíme Vianočnú výzdobu a to už od októbra. Ale prečo sa toto všetko deje? O čom sú Vianoce? Kde je pravý zmysel Vianoc?

V poslednom čase si uvedomujem, že mnoho ľudí oslavuje Vianoce len zo zvyku, niektorí nemajú ani potuchy, čo je to za sviatok. Je zaujímavé, že tento pôvodne kresťanský sviatok sa tak dobre uchytil. Možno preto, že jeho veľkou súčasťou je obdarovanie osôb nám najbližších a z toho ťažia mnohé obchody. Avšak svojimi snahami o čím väčší zisk úplne zmiatli ľudí. Kto nosí darčeky?

Jedni tvrdia, že Dedo Mráz, iní že Santa Claus, ďalší že Papa Noel, niektorí to zvalia na rodičov. V každom prípade, z môjho pohľadu Vianoce nie sú o tom, aby darčeky zhodil dole komínom nejaký tučný chlapík v kožuchu s bielou bradou. Darčeky mi zväčša kúpia rodičia, ale Vianoce sú sviatkom, kedy oslavujeme narodenie Ježiša – príchod nášho spasiteľa na svet, Božie vtelenie do ľudského tela. Ide o výnimočný sviatok, pretože sa udržiava už viac ako 2000 rokov. Prvý príchod Ježiša bol skromný – v jaskyni v jasličkách na slame. Podľa Biblie Ježiš príde na svet ešte raz a to v súdny deň, či to však bude presne o rok, ako to vypočítali Mayovia, môžeme len hádať.



Na záver prajem príjemné prežitie týchto Vianoc, nech sú sviatkami radosti a pokoja.

Marián Opiela III.E